Co robisz, gdy w chłodny jesienny dzień wracasz po pracy do domu? Prawdopodobnie masz ochotę od razu zawinąć się w koc. Pamiętaj jednak, że najszybciej i najskuteczniej jest ogrzewać się od środka! Sprawdź, jakie rozgrzewające potrawy i napoje skutecznie pokrzepią i wzmocnią organizm, gdy na zewnątrz robi się zimno, szaro i ponuro.

Z tekstu dowiesz się:

  • jak się rozgrzać za pomocą zup kremów,
  • jakie gorące napary najlepiej rozgrzeją Cię w chłodny dzień.

Jesień na dobre zagościła w Polsce. Chociaż niektóre dni bywają jeszcze ciepłe, to coraz częściej pojawiają się deszcze, szaruga i niska temperatura. Aby skutecznie rozgrzać się w takich okolicznościach, warto działać od środka – czyli postawić na odpowiednie potrawy i napoje.

Rozgrzewające dania na jesień

Nic tak nie poprawia samopoczucia w chłodny jesienny dzień jak ciepła zupa. Możesz postawić na klasyczny rosół, ale znacznie ciekawszym rozwiązaniem będą zupy kremy z różnych warzyw – zarówno świeżych, jak i mrożonych. Produkty, które szczególnie dobrze sprawdzą się do przygotowania jesiennych dań, to na przykład fasola, dynia czy papryka, a także rozgrzewające dodatki: cebula, czosnek i por. Wzmacniają one układ odpornościowy i pomagają przezwyciężyć jesienną chandrę.

Do przygotowania kremowej zupy z różnych warzyw potrzebny Ci będzie blender kielichowy. Zajmuje on co prawda więcej miejsca niż ręczny, ale za to idealnie radzi sobie nawet z twardymi produktami. Ma dużą moc, jest stabilny i bardzo uniwersalny. Zwróć uwagę na przykład na urządzenia Zelmer, które posiadają ostrza ze stali nierdzewnej oraz trwałe i niezawodne szklane kielichy. Jakie konkretnie zupy warto przygotować na rozgrzewkę za pomocą blendera kielichowego? Podpowiadamy:

  • Zupa z pieczonej papryki

Paprykę piecz przez godzinę w 190 stopniach. W połowie pieczenia dołóż cebulę i czosnek, a pod koniec także tymianek w gałązkach. Kiedy upieczona papryka wystygnie, ściągnij z niej skórkę, a potem włóż wszystkie warzywa i zioła do garnka. Podlej składniki bulionem i gotuj przez 10 minut. Na koniec przelej zupę do blendera i zmiksuj ją na gładki krem. Dodaj ulubione przyprawy. Zupę możesz podawać z serkiem mascarpone i grzankami.

  • Krem z dyni z imbirem i cynamonem

Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Obierz i pokrój marchew oraz cebulę, a następnie podduś je na oliwie z oliwek razem z kawałkami dyni. Po chwili dodaj wodę lub wywar warzywny i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość przelej do blendera i zmiksuj na gładko. Na końcu dopraw imbirem, cynamonem, solą i pieprzem.

Jak się rozgrzać za pomocą jesiennych naparów?

Jeśli masz ochotę na coś ciepłego między posiłkami lub do wieczornego czytania książki, postaw na rozgrzewające napary. Zwykła herbata sprawdzi się dobrze, ale zadziała jeszcze lepiej, gdy dodasz do niej imbir, kurkumę czy goździki. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji:

  • Rozgrzewający napar z imbiru lub kurkumy

Imbir lub kurkumę zetrzyj na tarce, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Do kubka włóż łyżeczkę miodu i plasterek cytryny, a potem wlej gotowy napar przez sitko.

  • Herbata z pomarańczą i goździkami

Herbatę i goździki wsyp do kubka i zalej wrzątkiem. Po 3 minutach dodaj pokrojone w plasterki pomarańczę oraz cytrynę.

  • Herbata z rumem

Do gorącej czarnej herbaty dodaj rum. Zamieszaj i przykryj talerzykiem na około 5 minut. Po tym czasie wlej sok z cytryny, miód oraz namoczone wcześniej w rumie rodzynki. Możesz też dodać szczyptę cynamonu.

Aby przygotować powyższe napary, będzie Ci potrzebny tylko czajnik. Zastanów się jednak, czy ten, który już masz w swojej kuchni, nie potrzebuje wymiany. Nowoczesne czajniki elektryczne posiadają kilka funkcji, dzięki którym szybciej i wygodniej zagotujesz wodę. A przecież czekanie to ostatnie, co chcesz robić po powrocie do domu z jesiennego spaceru czy z pracy!

Sprawdź ofertę Zelmer i wyposaż swoją kuchnię na jesień! Niewielkie urządzenia, takie jak blender kielichowy i czajnik elektryczny, przeniosą Twoje gotowanie na wyższy poziom komfortu – nie tylko jesienią!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here