Już starożytni Aztekowie i Majowie cenili sobie jego właściwości lecznicze  przyrządzając  napój ze sproszkowanych nasion owoców kakaowca. Prowadzone obecnie badania naukowe dostarczają dowody potwierdzające prawdziwość kolejnych zdrowotnych zalety tego produktu.

Właściwości

Kakao jest przede wszystkim bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Surowe ziarna kakaowca zawierają 15 razy więcej antyoksydantów niż czerwone wino i 25 razy więcej niż zielona herbata. Produkt ten stanowi obfite  źródło żelaza, magnezu,  wielu witamin,  mikroelementów i zdrowych kwasów tłuszczowych omega 6.

Zawartość fenyloetylaminy poprawia koncentrację oraz pamięć. Dzięki zawartości endorfiny, która jest naturalnie produkowana przez nasz organizm podczas wysiłku fizycznego oraz aminokwasów pełniących istotną rolę w produkcji serotoniny posiada właściwości antydepresyjne. Dodatkowo zawartość kwasu walerianowego łagodzi stres i uspokaja.

Kakao w profilaktyce

Udowodniono jego korzystne działanie w zapobieganiu chorobom układu krążenia  takim jak choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze poprzez neutralizację złego cholesterolu oraz regulację  ciśnienia krwi. Przeciwdziała również kamicy nerkowej utrudniając tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych.

Kakao w walce z chorobą

Proantocyjanidyn jest substancją pochodzącą z ekstraktów kakao, która łagodzi objawy cukrzycy obniżając poziom cukru we krwi.

Jego właściwości mogą pomóc również w walce z nowotworem spowalniając jego rozwój.

Ostatnia aktualizacja

Zobacz również:  Grzybica paznokci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here