Owoce w czekoladzie – jak je przygotować?

0
925

Deser nie zawsze musi być niezdrowy i bardzo kaloryczny. Możesz w nim przecież połączyć to, co pyszne i to, co zdrowe. Na przykład owoce, gorzką czekoladę i orzechy. Przecież to samo zdrowie na patyku. No właśnie – patyki też się przydadzą.

Jakie owoce się sprawdzą?

Przygotowując owoce w czekoladzie, warto mieć na uwadze, że nie wszystkie będą najlepszym wyborem. Mogą rozpadać się lub po prostu niezbyt dobrze smakować. Dlatego zawsze, gdy robisz owoce w czekoladzie, musisz dobierać takie produkty, które są dojrzałe, ale nie przejrzałe. Na przykład banany na patyku w czekoladzie nie będą tak dobre, gdy zaczną się powoli rozpadać. Owoce będą nie tylko miękkie, ale też bardzo słodkie. To niezbyt dobre połączenie. W czekoladzie nie zamoczysz także malin, jagód czy borówek, które są malutkie. Maliny możesz zostawić do fondue, a borówki czy jagody najlepiej podać w deserze lub cieście. A co z cytrusami? Tu sprawa nie jest aż tak oczywista. Cytrusy, na przykład grejpfrut czy pomarańcza, doskonale smakują w towarzystwie czekolady. Jednak owoce mogą się rozpadać. Dlatego konieczna jest delikatność. Cytrusy najlepiej zalać czekoladą i wstawić do lodówki – bez nadziewania na patyczki.

Bananowe co nieco w czekoladzie

Jeśli jednak masz pod ręką banany, patyczki i trochę czekolady, koniecznie zrób banany na patyku! Ta pyszna przekąska sprawdzi się idealnie jako małe co nieco dla dzieciaków i dorosłych. Jak ją przygotować? Podziel banany na mniejsze części i nadziej je na patyczki od szaszłyków. Włóż je do zamrażalnika na blaszce bądź folii aluminiowej. Teraz przygotuj posypkę. Mogą się w niej znaleźć wiórki kokosowe, sezam, pokruszone orzechy albo wszystko razem! Gdy banany jeszcze mrożą się w zamrażalniku, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Powinna rozpuścić się całkowicie i mieć jednolitą konsystencję. Teraz musisz tylko wyciągnąć banany z lodówki, zamoczyć je najpierw w czekoladzie, a następnie w posypce. Obtocz wszystkie banany i odłóż na talerzyk, by czekolada zastygła. To wszystko, przekąska jest gotowa.

Takie desery lubimy najbardziej – proste i smaczne. Wystarczy kilka składników i parę minut, by cieszyć się idealnym smakiem owoców w czekoladzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj