Płatki owsiane – jak i dlaczego warto je jeść?

0
1139

Płatki owsiane to jeden z podstawowych produktów śniadaniowych, dzięki nim można przygotować pyszną, sycącą owsiankę, która doda energii na cały dzień. Są cennym źródłem wielu składników odżywczych, dlatego warto zawsze mieć je w swojej kuchni.

Płatki z owsa źródłem zdrowia

W tych pysznych płatkach znaleźć można wiele ważnych dla zdrowia organizmu składników. Jak wszystkie produkty zbożowe, obfitują w węglowodany, które są dla nas źródłem energii, ale zawierają także sporo białka, dobre tłuszcze i błonnik, dzięki czemu są bardzo sycące. Docenia się je również za całą listę mikro- i makroelementów, między innymi są bogate w cynk, ważny dla układu odpornościowego, a także żelazo, magnez, potas i magnez. To dzięki tym składnikom oraz obecności witaminy B6 regulują pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, wzmacniają organizm, a także pozytywnie wpływają na nastrój. Włączenie do codziennej diety tego jednego produktu może znacząco podnieść jej jakość oraz poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

Zastosowanie płatków owsianych

Najczęściej przygotowuje się z nich owsiankę. To bardzo lubiana potrawa, odpowiednio przyrządzona może być prawdziwym przysmakiem, a sposobów na jej podanie jest bardzo wiele. Najbardziej popularne jest gotowanie jej na mleku lub wodzie, a następnie serwowanie z dodatkiem suszonych oraz świeżych owoców i orzechów. Można także przygotować jej wersję wytrawną lub używać płatków do zup takich jak krupnik czy rosół. Płatki wykorzystuje się także jako składnik zdrowych ciastek, domowych batonów oraz, popularnych wśród osób zainteresowanych zdrowym trybem życia, „kulek mocy”.

Płatki owsiane górskie, zwykłe, czy błyskawiczne?

W związku z tym, że sposób obróbki owsa może się różnić, jest kilka rodzajów płatków, które się z niego uzyskuje. Możemy w nich dowolnie przebierać w zależności od potrzeb. Płatki owsiane błyskawiczne są najbardziej przetworzone, mogą jednak być bazą bardzo szybkiego śniadania, łatwego do przygotowania nawet w pracy, o ile dysponujemy czajnikiem z wrzątkiem. Płatki owsiane górskie lub zwykłe wymagają natomiast gotowania i trzeba im poświęcić trochę więcej czasu. Między rodzajami występuje pewna różnica w zawartości składników odżywczych, ale przede wszystkim różnią się indeksem glikemiczny (najwyższy mają płatki owsiane błyskawiczne), co ma szczególne znaczenie dla diabetyków i osób stosujących dietę odchudzającą.

Więcej informacji na temat tego jak powstają różne rodzaje płatków oraz komu dokładnie są polecane które z nich znaleźć można tutaj:

https://ekoaleja.eu/Platki-owsiane-gorskie-zwykle-czy-blyskawiczne-ktore-z-nich-lepiej-sprawdza-sie-w-twojej-kuchni-blog-pol-1584630266.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj