Porcelanowa zastawa – by twoje posiłki syciły brzuch i oczy

0
2132
fot. wenahome.pl

Jedzenie to uczta nie tylko dla brzucha, ale także dla – oczu. Szczególnie gdy mowa o jedzeniu podawanym podczas dużych uroczystości, w rodzinnym gronie lub z paczką przyjaciół. W takim wypadku, jedzenie, które przygotowujemy, powinno nie tylko dobrze smakować, ale także – sycić oczy naszych gości. Specjaliści oceniają, że około 10 procent naszego zadowolenia z posiłku wiąże się właśnie z jego wyglądem. Z tych powodów, z roku na rok coraz więcej pieniędzy wydajemy na zakup odpowiedniej zastawy stołowej. Nieodmiennie od wielu lat, jednym z najczęstszych wyborów jest zastawa porcelanowa, ciesząca się popularnością wśród osób w różnym wieku, o różnym statusie zawodowym czy stylu życia.

O wyborze zastawy porcelanowej słów kilka…

Wiele osób przystępujących do zakupu swojej pierwszej w życiu zastawy porcelanowej nie do końca zdaje sobie sprawę, jakimi kryteriami kierować się podczas podejmowania decyzji. Tym bardziej, że porcelana w naszym kraju ma długą tradycję oraz występuje w wielu, najróżniejszych wersjach. Niestety, wielość dostępnych zastaw nie ułatwia wyboru.

Podpowiadamy zatem – na co zwrócić uwagę, by uniknąć niechcianego zakupu.

Przede wszystkim – należy dokładnie przyjrzeć się jaki jest kolor danej zastawy porcelanowej. Jest to podstawowy parametr wizualny, który może nam wiele powiedzieć o jej jakości. Zasada oceny jest prosta – im bielsza jest dana zastawa, tym z lepszych surowców została wykonana. Najlepsze zastawy porcelanowe są oczywiście śnieżnobiałe.

Porcelana o nieco ciemniejszym kolorze – na przykład wpadająca w delikatny odcień szarego – została najpewniej wykonana z materiałów gorszej jakości lub uzupełnionych dodatkowymi surowcami.

Jeśli mamy wątpliwości co do użytych materiałów, możemy wykonać prosty test. Należy wziąć w rękę cienki talerzyk i popatrzeć przez niego na słońce. Jeśli tarcza słońca jest widoczna – czyli porcelana przepuszcza światło – oznacza to, że mamy do czynienia z wyrobem dobrej jakości.

Grubość naczyń porcelanowych

Istotnym elementem pozwalającym także na ocenę jakości danej porcelany jest jej grubość. Wbrew pozorom, najlepsze zastawy porcelanowe są zupełnie cieniutkie. Porcelana bowiem jest wypalana w temperaturze osiągającej prawie 1500 stopni C. W tych warunkach dochodzi do procesu szkliwienia, dzięki któremu nawet najcieńsze talerzyki i salaterki będą niezwykle wytrzymałe.

Dobra porcelana jest także odporna na zarysowania. Cecha ta dotyczy wszystkich elementów zastawy porcelanowej, niezależnie od ich grubości.

Gdzie kupować zastawy porcelanowe?

Porcelana stołowa występuje dziś w wielu wersjach, różniących się zarówno kształtem poszczególnych elementów, jak i nanoszonymi zdobieniami. Z tego powodu, znajdziemy zarówno klasyczne, śnieżnobiałe zastawy, jak i te bardziej wymyślne, na pierwszy rzut oka w ogóle niepodobne do typowej porcelany.

W porcelanę możesz z łatwością zaopatrzyć się w internecie. Jest to coraz chętniej stosowany sposób kupowania porcelany. Korzystając z dostawców internetowych (szczególnie warta polecenia jest oferta Wena) możemy nie tylko wybierać z gotowych zestawów, ale także samodzielnie skomponować własny. Do wyboru mamy między innymi: talerze obiadowe, talerzyki, dzbanuszki, etażerki, kubki, miseczki, salaterki, półmiski, maselniczki, sosjerki, wazy, tace i liczne inne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj