Gulasz z serc indyczych to bardzo łatwe w przyrządzeniu i nieczasochłonne danie. Doskonale rozgrzewa, gulasz to dobry pomysł na obiad zwłaszcza w okresie jesiennym czy zimowych. Jest to danie lekkie, zdrowe, ale i bardzo apetyczne z wyglądu. Można je podawać z wieloma dodatkami, takimi jak: kasza, ryż czy ziemniaki. Wszystko zależy od naszych upodobań. Smakuje rewelacyjnie podany również jako samodzielne, pełnowartościowe danie. Poznaj smakowite przepisy na gulasz z serc indyczych!

Tradycyjny gulasz z serc indyczych

Przepis na pyszną, rozgrzewającą potrawę w wersji tradycyjnej. Danie proste i kolorowe, polecane wszystkim miłośnikom podrobów.

Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe

Ilość porcji: 4

Typ potrawy: obiad albo kolacja

Składniki:

  • 0,5 kg serc indyczych
  • pół białe cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • szklanka bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 2 łyżki stołowe masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ziele angielskie
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

1. Najpierw oczyść i umyj dokładnie pod bieżącą wodą serca indycze.

2. Przekrój serca na mniejsze kawałki.

3. Rozgrzej patelnię, roztop na niej klarowane masło.

4. Następnie obierz i umyj cebulę.Pokrój ją w talarki.

5. Umyj i pokrój w małą kostkę pozostałe warzywa: paprykę, marchewkę i seler. Białą część pora pokrój w paski.

6. Wrzuć cebulę oraz por na rozgrzany olej i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj serca indycze.

7. Po upływie 5 minut, zalej całość gorącym bulionem.

8. Dodaj teraz wszystkie przyprawy i wymieszaj wszystko ze sobą, duś przez godzinę.

9. Następnie dodaj marchew, seler oraz paprykę, dopraw danie majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze pół godziny, pod przykryciem.

Gulasz z serc indyczych z pieczarkami

Gorący i bardzo sycący gulasz z pieczarkami, w wersji pikantnej.

Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe

Ilość porcji: 2

Typ potrawy: Obiad

Składniki:

  • 30 dkg serc indyczych
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kostka bulionowa drobiowa
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Serca indycze oczyść, wymyj i przekrój na pół.

2. Zalej je wodą i zagotuj, po czym gotuj je jeszcze 20 minut, następnie odcedź i wypłucz. Zalej znowu wodą.

3. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na małych ogniu pod przykryciem.

4. Warzywa pokrój i podduś na patelni, dodaj soli, pierzu oraz odrobiny ostrej papryki.

8. Serca gotuj 40 minut, po czym dodaj warzywa i gotuj, dopóki serca nie będą miękkie.

9. Dopraw do smaku, na koniec posyp danie natką pietruszki.

Gulasz z serc indyczych z fasolą

Bardzo tanie i smaczne danie. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny, ze zdrową fasolą.

Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe

Ilość porcji: 4

Typ potrawy: Obiad

Składniki:

  • 0,5 kg serc indyczych
  • puszka fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • marchewka
  • liść laurowy
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekane natki pietruszki
  • łyżka mąki
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Najpierw rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę, po czym umieść ją w garnku.

2. Następnie obsmaż na tej samej patelni, wcześniej wymyte serca indycze.

3. Po paru minutach smażenia oprócz je mąką i przełóż do garnka.

4. Wlej na patelnię szklankę wody, wymieszaj i przelej do garnka, dzięki czemu zbierzesz z niej wszystkie smaki.

5. Dodaj przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz posiekaną marchewkę. Całość gotuj pod przykryciem, dopóki serca nie będą miękkie.

6. Na koniec dodaj fasolę oraz pietruszkę i gotuj jeszcze przez 5 minut. Danie dopraw do smaku.

Gulasz z serc indyczych to sposób na tani i bardzo szybki obiad. Nie musimy posiadać dużych zdolności kulinarnych, aby go wykonać. Jest to także posiłek zdrowy, dostarczający organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Serca indycze zawierają duże dawki żelaza i manganu, a także witamin z grupy B.

Ostatnia aktualizacja

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here