Gulasz z serc indyczych to bardzo łatwe w przyrządzeniu i nieczasochłonne danie. Doskonale rozgrzewa, gulasz to dobry pomysł na obiad zwłaszcza w okresie jesiennym czy zimowych. Jest to danie lekkie, zdrowe, ale i bardzo apetyczne z wyglądu. Można je podawać z wieloma dodatkami, takimi jak: kasza, ryż czy ziemniaki. Wszystko zależy od naszych upodobań. Smakuje rewelacyjnie podany również jako samodzielne, pełnowartościowe danie. Poznaj smakowite przepisy na gulasz z serc indyczych!
Tradycyjny gulasz z serc indyczych
Przepis na pyszną, rozgrzewającą potrawę w wersji tradycyjnej. Danie proste i kolorowe, polecane wszystkim miłośnikom podrobów.
Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
Ilość porcji: 4
Typ potrawy: obiad albo kolacja
Składniki:
- 0,5 kg serc indyczych
- pół białe cebuli
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- szklanka bulionu drobiowego albo warzywnego
- 2 łyżki stołowe masła klarowanego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ziele angielskie
- sól
- pieprz mielony
Sposób przygotowania:
1. Najpierw oczyść i umyj dokładnie pod bieżącą wodą serca indycze.
2. Przekrój serca na mniejsze kawałki.
3. Rozgrzej patelnię, roztop na niej klarowane masło.
4. Następnie obierz i umyj cebulę.Pokrój ją w talarki.
5. Umyj i pokrój w małą kostkę pozostałe warzywa: paprykę, marchewkę i seler. Białą część pora pokrój w paski.
6. Wrzuć cebulę oraz por na rozgrzany olej i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj serca indycze.
7. Po upływie 5 minut, zalej całość gorącym bulionem.
8. Dodaj teraz wszystkie przyprawy i wymieszaj wszystko ze sobą, duś przez godzinę.
9. Następnie dodaj marchew, seler oraz paprykę, dopraw danie majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze pół godziny, pod przykryciem.
Gulasz z serc indyczych z pieczarkami
Gorący i bardzo sycący gulasz z pieczarkami, w wersji pikantnej.
Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
Ilość porcji: 2
Typ potrawy: Obiad
Składniki:
- 30 dkg serc indyczych
- 20 dkg pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kostka bulionowa drobiowa
- przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Serca indycze oczyść, wymyj i przekrój na pół.
2. Zalej je wodą i zagotuj, po czym gotuj je jeszcze 20 minut, następnie odcedź i wypłucz. Zalej znowu wodą.
3. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na małych ogniu pod przykryciem.
4. Warzywa pokrój i podduś na patelni, dodaj soli, pierzu oraz odrobiny ostrej papryki.
8. Serca gotuj 40 minut, po czym dodaj warzywa i gotuj, dopóki serca nie będą miękkie.
9. Dopraw do smaku, na koniec posyp danie natką pietruszki.
Gulasz z serc indyczych z fasolą
Bardzo tanie i smaczne danie. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny, ze zdrową fasolą.
Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
Ilość porcji: 4
Typ potrawy: Obiad
Składniki:
- 0,5 kg serc indyczych
- puszka fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- marchewka
- liść laurowy
- 4 sztuki ziela angielskiego
- majeranek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekane natki pietruszki
- łyżka mąki
- olej
Sposób przygotowania:
1. Najpierw rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę, po czym umieść ją w garnku.
2. Następnie obsmaż na tej samej patelni, wcześniej wymyte serca indycze.
3. Po paru minutach smażenia oprócz je mąką i przełóż do garnka.
4. Wlej na patelnię szklankę wody, wymieszaj i przelej do garnka, dzięki czemu zbierzesz z niej wszystkie smaki.
5. Dodaj przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz posiekaną marchewkę. Całość gotuj pod przykryciem, dopóki serca nie będą miękkie.
6. Na koniec dodaj fasolę oraz pietruszkę i gotuj jeszcze przez 5 minut. Danie dopraw do smaku.
Gulasz z serc indyczych to sposób na tani i bardzo szybki obiad. Nie musimy posiadać dużych zdolności kulinarnych, aby go wykonać. Jest to także posiłek zdrowy, dostarczający organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Serca indycze zawierają duże dawki żelaza i manganu, a także witamin z grupy B.