Salsa najlepszym dodatkiem do obiadu

0
1237

Sos pomidorowy już się trochę znudził? Warto go zastąpić aromatyczną salsą, w której obok pomidorów jest jeszcze cebula, papryka, czosnek i różne przyprawy. Gdzie taki sos znajdzie zastosowanie?

Pikantna zupa

Klasyczna pomidorówka będzie dzięki salsie zupą pikantniejszą, o nieco innym, bardziej egzotycznym smaku. Nie trzeba zresztą salsy dodawać do samej zupy – pomidorówkę robimy według tradycyjnego przepisu, tyle że zamiast makaronu bądź ryżu dodajemy do niej grzanki posmarowane salsą i posypane świeżymi ziołami.

W zasadzie każdą warzywną zupę da się ożywić tym meksykańskim sosem. Szczególnie dobrze salsa komponuje się z zupami na bazie fasoli, kapusty i warzyw takich jak cukinia bądź dynia, wzbogaci ona także smak gulaszu oraz innych zup z dodatkiem mięsa.

Mięso w nowej wersji

Tradycyjne dania mięsne, jak kotlety schabowe czy mielone, warto od czasu do czasu podać w zupełnie inny sposób. Ziemniaki można zastąpić frytkami, te zaś maczamy nie w zwykłym keczupie, a właśnie w pikantnym, meksykańskim sosie.

Zamiast robić kotlety, można po prostu usmażyć mięso z dodatkiem ostrego sosu i połączyć je z ryżem lub makaronem, inny pomysł to mięso podawane razem z nachos i salsą – tu dodajemy jeszcze trochę fasoli, czerwoną paprykę i pastę z awokado.

Risotto z salsą

Ryż do risotto jest podstawą wielu smacznych dań. Jeśli ma być pikantnie, trudno o lepszy dodatek niż meksykański sos, w dodatku za każdym razem można wykorzystać inną odmianę salsy – poza tą klasyczną, z czerwonych pomidorów, jest też między innymi guacamole, salsa zielona, z różnymi ziołami, salsa brava z majonezem i tabasco. Salsę do ryżu można zrobić samodzielnie, ze świeżych składników, albo kupić gotowy sos, na przykład na eterno.pl.

Pyszności z meksykańskiej kuchni

Wśród propozycji na obiad z dodatkiem salsy nie może zabraknąć także tych oryginalnych, meksykańskich dań. To przede wszystkim potrawy z tortillą: quesadillas, buritto, tacos, enchiladas. Zawierają one oczywiście nie tylko sos, ale też najróżniejsze dodatki, dobierane według uznania, a jeśli nie przepadamy za mięsem, danie z tortillą może być wyłącznie z warzyw.

Z lżejszych dań polecane są zupy z dodatkiem salsy, z dużą ilością aromatycznych warzyw i mięsa, oraz sałatki, na przykład z kurczakiem, papryką, cebulą i nachosami albo z mielonego mięsa, kukurydzy, fasoli, ostrego sera.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj