Niskokaloryczny aspartam jest substancją słodząca występującą w zastępstwie tradycyjnego, tuczącego cukru w wielu produktach. Dla wielu osób stosujących dietę redukującą tkankę tłuszczową, jest to doskonałe wsparcie ich zmagań z nadwagą.
Czym jest aspartam?
Organiczny związek chemiczny, ester metylowy dipeptydu Asp-Phe, czyli połączenie fenyloalaniny i kwasy asparaginowego. Jest on stosowany w produktach spożywczych, takich jak napoje niskokaloryczne czy gumy do żucia, jako alternatywna do cukru substancja słodząca. Znaleźć go można również w produktach farmaceutycznych, zazwyczaj w większości tabletek musujących. Z powodzeniem stosują go diabetycy, którzy nie chcą rezygnować ze słodkich produktów, jednocześnie nie powodując wyrzutu insuliny, po spożyciu cukrów prostych. Jego zastosowanie znajdują również osoby otyłe w trakcie diety redukujących nadwagę, pozwalając na znacznie skuteczniejsze spalania tkanki tłuszczowej.
Aspartam – produkty
Aspartam najczęściej spotykamy w produktach, takich jak:
– napoje owocowe, kawowe i inne napoje bezalkoholowe;
– jogurty;
– płatki śniadaniowe;
– dania instant;
– słodziki;
– słodycze;
– różnego rodzaju produkty farmaceutyczne.
W składzie produktów może odnaleźć go pod oznaczeniem E951. Substancja jest średnio 180 razy słodsza od cukru, a samo poczucie słodkiego smaku utrzymuje się znacznie dłużej. Najszerzej stosowany jest w napojach niskokalorycznych.
Aspartam – szkodliwość
Szkodliwość aspartamu jest przedmiotem wielu badań naukowych i kontrowersji społecznych. Badania opublikowane przez European Ramazzini Foundation w 2015 roku, miały udowodnić bezpośredni wpływ substancji na powstawanie komórek nowotworowych. Błyskawicznie zostały zrecenzowane i zdeprecjonowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, którzy to wymienili szereg błędów i nieprawidłowości podczas prowadzonych badań.
Aspartam jest uważany za bezpieczny przez ponad 100 organizacji zajmujących się bezpieczeństwem związanym z żywnością. Amerykański National Institute of Cancer potwierdził całkowity brak powiązania spożycia aspartamu z powstawaniem komórek nowotworowych, takie stwierdzenie miało związek z badaniami przeprowadzonymi w listopadzie 2017 roku.
W roku 2013 panel EFSA (European Food Safety Authority) opublikował analizę dotycząca szkodliwości aspartamu. Potwierdziła ona brak szkodliwości substancji w przypadku spożycia dawek nie przekraczających 40mg/kg masy ciała.
Fenyloketonuria jest jednym z czynników wykluczających możliwość spożywania aspartamu, gdyż układ pokarmowy osób na nią cierpiących nie przyswaja fenyloalaniny zawartej w aspartamie.
Podsumowanie
Generalnie, szkodliwość aspartamu i jego wpływ na rozwój komórek nowotworowych nie został udowodniony. Nie przekraczając dziennych limitów możemy być przekonani o tym, że substancja w żaden sposób nam nie zaszkodzi, a w przypadku diabetyków czy osób odchudzających się może tylko pomóc.