Niektóre aminokwasy działają pozytywnie na kondycję sportowców. Pozwalają na szybsze usuwanie kwasu mlekowego czy amoniaku po wysiłku. Znajdują się w różnych produktach spożywczych. Ich doskonałym przykładem jest właśnie cytrulina. O czym mowa w praktyce? Podpowiadamy.

Czym jest cytrulina?

Cytrulina jest aminokwasem niebiałkowym i pochodną ornityny. Wchodzi ona w skład wielu preparatów dla sportowców, ale występuje również w naturalnej żywności. Jest wytwarzana przez jelita oraz wątrobę. Pozwala ona na przekształcanie amoniaku w mocznik, wraz z innymi substancjami, które biorą udział w cyklu Krebsa.

Cytrulina występuje głównie w arbuzie, szczególnie w jego centralnej części oraz skórce. Każda odmiana ma jednak inną zawartość tego składnika. Cytrulinę można znaleźć również w dyni, melonie, tykwie czy ogórkach. Są to jednak produkty o nieco mniejszej zawartości tego składnika. Z tego powodu występuje ona najczęściej w formie odżywek stworzonych z myślą o sportowcach.

Cytrulina – jak dokładnie działa?

Cytrulina działa pozytywnie na wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Przydaje się ona głównie osobom aktywnym, które chcą poprawiać swoje osiągnięcia. Działanie cytruliny to między innymi: zwiększanie syntezy ATP,  rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz szybsze usuwanie kwasu mlekowego i amoniaku.

Ponadto cytrulina pomaga w regeneracji, dlatego jest ceniona przez osoby, które trenują dużo i często. Dawkowana odpowiednio może również zwiększać wytrzymałość organizmu, przesuwając w czasie moment zmęczenia. Dokładne działanie tej substancji zależy jednak od indywidualnego przypadku. Prowadzone badania mają na celu wykazać, czy cytrulina jest pomocna dawkowana w pojedynkę, czy może wykazuje lepsze właściwości w połączeniu z innymi składnikami.

Cytrulina w walce z chorobami

Cytrulina jest wykorzystywana głównie przez sportowców, jednak znajduje ona swoje zastosowanie również w dietach osób chorych na różnego rodzaju schorzenia. Mowa tu na przykład o cukrzycy. W tym przypadku ma ona za zadanie chronić nerki i wpływać na ich prawidłowe funkcjonowanie.

Jest przydatna także w diecie osób, które przebyły operację wątroby czy trzustki. Dzięki temu aminokwasowi można przyspieszyć tracenie zbędnych kilogramów. Osoby po zabiegach wolniej przybierają na wadze, a często wręcz chudną. Cytrulina przydaje się także w przypadku chorych na schorzenia związane z sercem czy nadciśnienie tętnicze. Konieczne jest jednak przyjmowanie jej zgodnie z zaleceniami producenta. Zbyt duża dawka może mieć bowiem negatywny wpływ na ludzki organizm.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj