Jak zadbać o to, aby Twój bar zachęcał do tego, by złożyć przy nim zamówienie?

0
201

Bar to zdecydowanie centralne miejsce w różnego typu lokalach gastronomicznych. Jest jednym z elementów, na które klienci od razu zwracają uwagę po przekroczeniu progu. W związku z tym powinien prezentować się zachęcająco i w nowoczesny sposób, aby wywierał pozytywne wrażenie. Jak sprawić, by właśnie tak wyglądał? O co zadbać? 

Zadbaj o odpowiednią prezentację szkła i kolekcji alkoholi 

Spoglądając na bar, Twoi goście najpierw zwrócą uwagę na dwa najważniejsze aspekty: wygląd szkła oraz wybór alkoholi. Kieliszki, lampki, goblet do wody i różne rodzaje szklanek powinny wyglądać nienagannie, a zatem być idealnie wypolerowane. Trudno zadbać o ten aspekt ręcznie – wymaga on dużego nakładu pracy i wiedzy, jak działać, aby nie pozostawiać smug. Można jednak zastąpić pracę ludzkich rąk, inwestując w urządzenia do polerowania. Działają one wydajnie, precyzyjnie i pozwalają zaoszczędzić czas, więc po prostu ich stosowanie się opłaca. 

Kolekcja alkoholi powinna być rozbudowana. Dzięki temu goście będą mogli spróbować różnego rodzaju trunków, a barman będzie mógł przygotować dla nich różnego rodzaju koktajle. Warto zwrócić uwagę na to, jak będą prezentowały się poszczególne butelki. Powinny być czyste i wyeksponowane. Modnym i efektownym rozwiązaniem jest podświetlenie półek z trunkami – przyciągają uwagę i zachęcają do tego, aby przejść do skosztowania którejś z opcji. 

Postaw na dopasowanie karty drinków do panujących trendów 

Moda na to, czego warto się napić, ulega zmianom. W związku z tym dobrze jest dostosować swoją kartę drinków do tego, czego aktualnie oczekują klienci. Jak to zrobić? Przede wszystkim orientuj się w branży – bierz udział w szkoleniach, warsztatach czy dyskusjach na branżowych forach. 

Badaj również rynek: pytaj, czy jest coś, czego Twoi goście oczekują, a nie ma tego w karcie. Jeśli regularnie pojawiają się zapytania o danego drinka czy rodzaj alkoholu, wprowadź je do oferty. Klienci docenią Twoje starania, a przy tym pochwalą rozbudowany asortyment. 

Zatroszcz się o to, aby serwowane propozycje łączyły walory smakowe z wizualnymi 

Na barze warto wykorzystywać różnego rodzaju tekstylia dla gastronomii, aby efektownie serwować koktajle. Ocena smaku napojów odbywa się na kilku płaszczyznach: smakowej, zapachowej oraz wizualnej. Jeśli drink będzie smaczny, aromatyczny, a przy tym będzie doskonale wyglądał, klienci więcej za niego zapłacą, a przy tym chętniej będą odwiedzać bar w przyszłości. Pamiętaj, że parasolki nie są już modne. Aby Twój bar był elegancki, postaw na garnisz ze skórek cytrusów, świeżych ziół czy np. jadalnego złota. Świetnie sprawdzi się także maszyna do bitej śmietany, która pozwoli efektownie udekorować koktajl czy napój bezalkoholowy. 

Zatrudniaj ludzi z wiedzą na temat barmaństwa i pasjonatów 

Barman powinien wiedzieć znacznie więcej niż to, do czego służy dozownik alkoholu. Wówczas będzie potrafił dobrać drinka do konkretnych potrzeb, a tym samym zaimponować gościom. W eleganckim barze powinien pracować profesjonalista i pasjonat, który wie, jak obchodzić się z alkoholem, ale także z samymi gośćmi. Wówczas stworzy on atmosferę, która będzie zachęcała do spędzania czasu w danym miejscu. 

Postaw na sezonowe propozycje 

Wiele osób lubi sezonowe propozycje: drinka w kolorze jesieni, szoty z bitą śmietaną i żurawiną na święta (mogą wyglądem imitować np. czapkę Mikołaja) czy koktajle na bazie orzeźwiającej lemoniady latem. Możesz w karcie drinków o każdej porze roku umieszczać sezonową wkładkę. Takie propozycje będą przyciągały uwagę i sprawiały, że klienci będą mogli często próbować nowych rzeczy – z pewnością docenią to zarówno jednorazowi goście lokalu, jak i jego stali bywalcy. 

Dobrze wyposażony bar zachęca do tego, by spędzić w nim nieco czasu. Jak taki stworzyć? Zadbaj o odpowiednie szkło, alkohol, wybór drinków, a także efektowne serwowanie zamówień. Te elementy są gwarantem sukcesu. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj