Kawa zbożowa – pyszny i zdrowy napój!

0
819
kawa zbożowa

Większość ludzi przykłada pewną uwagę do swoich nawyków żywieniowych – utrzymanie prawidłowej diety jest niezwykle ważne, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Niestety, dobór zdrowych napojów zazwyczaj nie cieszy się równym zainteresowaniem, a są one równie ważne, co konsumowane na co dzień posiłki. Kawa zbożowa to bardzo niedoceniany produkt, który jednak powoli zyskuje na większej popularności, gdyż wiedza o jego odżywczości, a także świetnych walorach smakowych, stopniowo się rozpowszechnia. Jest to także doskonały dowód na to, że nie trzeba ograniczać się wyłącznie do czystej wody, aby wprowadzić w swoją dietę zdrowe napoje. Warto zatem przybliżyć sobie nieco więcej informacji na temat kawy zbożowej i lepiej zrozumieć, dlaczego stanowi ona dobry dodatek do regularnych posiłków!

Jakie substancje odżywcze są w kawie zbożowej?

Produkty spożywcze powinno oceniać się przede wszystkim na podstawie ich zawartości. Na wstępie należy zaznaczyć, że kawy zbożowe bywają różne i nie jest to jednolity produkt, gdyż każda marka ma nieco odmienną recepturę. Z tego właśnie powodu tak istotne jest sprawdzanie etykiet i składów produktów – rozsądnie jest wiedzieć, co się je!

Skupmy się jednak na produktach o wysokiej jakości. Ekologiczna kawa zbożowa od dobrego producenta ma zdecydowanie lepszy skład od przeciętnego artykułu na półce w sklepie spożywczym. Kawy z górnej półki zazwyczaj zawierają wyłącznie prażone zboża, jednak dodatki w postaci suszonych owoców lub ziół również są popularne. Rozpuszczone w wodzie, są one przede wszystkim źródłem węglowodanów, zawierają jednak również odrobinę białka roślinnego.

Kawa zbożowa a walory smakowe

Kawa zbożowa – pyszny i zdrowy napój! 1Kawę zbożową można rozpuścić w wodzie lub mleku, wliczając w to także roślinne substytuty, takie jak mleko sojowe, ryżowe i tym podobne. Smak tego napoju najlepiej komponuje się właśnie z dodatkiem mleka, kawa zbożowa bywa też często dosładzana cukrem lub miodem, chociaż nie jest to konieczność.

Istotne jest także skomponowanie kawy zbożowej z posiłkami, które do niej pasują – co wcale nie jest takie trudne. Napój ten można śmiało konsumować zarówno przy daniach na słodko, jak i na słono. Co więcej, kawa zbożowa jest równie smaczna na zimno i na ciepło, dlatego pić ją można w każdą porę dnia i roku. Jest to doskonałe orzeźwienie latem oraz gorący, rozgrzewający napój na zimowe wieczory. Wniosek nasuwa się sam – warto eksperymentować i serwować swoją kawę zbożową na różne sposoby, zawsze jest szansa na odkrycie jej wyjątkowych smaków na nowo!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj