ksylitol

Ksylitol, czyli cukier brzozowy to naturalny słodzik, stanowiący zdrową alternatywę dla cukru. Ksylitol zawiera o 40% mniej kalorii i posiada niższy indeks glikemiczny, dlatego też polecany jest cukrzykom i osobą odchudzającym się.

Ksylitol jest zastępczym środkiem słodzącym, który pierwotnie był przeznaczony dla diabetyków. Główną jego zaletą jest aż 14 razy niższy indeks glikemiczny niż w zwykłym cukrze. Patrząc pod względem chemicznym ksylitol jest alkoholem cukrowym, który w wyglądzie i smaku przypomina zwykły cukier.

Ksylitol zwany jest również cukrem brzozowym, chociaż nie do końca słusznie. Obecnie surowcem wykorzystywanym do jego produkcji jest kukurydza. Nazwa pochodzi od dawnego sposobu pozyskania ksylitol z kory brzozy. Ten sposób produkcji jest nadal wykorzystywany w Finlandii, gdzie ksylitol jest produkowany z kory fińskiej brzozy. To właśnie Finowie przyczynili się do jego rozpowszechnienia, którzy w trakcie II wojny światowej byli objęci blokadą handlową. W latach sześćdziesiątych było on już stosowany w Niemczech, Szwajcarii, Japonii oraz Związku Radziecki jak słodzik dla osób z nietolerancją glukozy.

Ksylitol – zdrowy cukier 1

Ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak tradycyjny cukier. A podczas jego używania można wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat. W sprzedaży najczęściej spotkamy się z postacią zbliżoną do tradycyjnego cukru, czyli białego proszku. Można go też spotkać w wielu bezcukrowych produktach, takich jak gumy do żucia, miętówki a nawet pasty do zębów.

Zalety ksylitolu

Ksylitol należy do grupy węglowodanów wolniej wchłanianych w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób niezależny od insuliny. Nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi i nie wpływa na wydzielanie insuliny. Dlatego też ksylitol jest zalecany cukrzykom, osobą z nietolerancją glukozy i odpornością na insulinę.

Jest on idealny dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Zawiera on dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier. Zmieniasz również łaknienie słodyczy.

Zobacz również:  Jak wybierać wyciskarki do soków?

Ksylitol świetnie nadaje się do wypieków. Ze względu na swoją odporność na wysokie temperatury nie traci swoich naturalnych właściwości.

Poprawa kondycji zębów

Ksylitol zwiększa zdrowie zębów i pomaga zapobiegać powstawaniu próchnicy. Główną przyczyną powstawania próchnicy jest działanie bakterii w jamie ustnej. Bakteria atakuje płytkę nazębną i żywi się glukozą z pożywienia. Zastąpienie cukru ksylitolem drastycznie zmniejsza ilość pożywienia dla bakterii, u których wchłonięcie ksylitol powoduje blokadę na wchłanianie glukozy i ich obumieranie.

Ciekawostką jest to, że ksylitol nie powoduje zakwaszenia środowiska, co też nie sprzyja rozwojowi bakterii. Badania pokazują, że ksylitol dodany do diety pozwala zmniejszyć ilość próchnicy od 30 do nawet 85%.

Leczenie zapalenia ucha

Ponieważ nasze usta, nos i uszy to jeden układ, dlatego też bakterie z jamy ustnej mogą powodować też infekcje ucha. Ksylitol może blokować również te bakterie, podobnie jak te w jamie ustnej. Żucie gumy do żucia z ksylitolem zmniejsza ryzyko zapalenia ucha o 40%. Ksylitol hamuje też rozwój grzybów z gatunku drożdżaków, dlatego nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych. Takie ciasto, po dodaniu ksylolitu po prostu nie wyrośnie, ponieważ praca drożdży zostanie zahamowana. Nie zastosujemy go w ciastach drożdżowych, ale poprawimy stan naszego organizmu. Ponieważ ksylitol daje odczyn zasadowy, wpływa to pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową. Ksylitol zaleca się dla osób mających problemy z chorobami bakteryjnymi i grzybicznymi.

Jeżeli chodzi o trawienie ksylitolu to większość osób nie ma z tym problemu. Na początku stosowania należy jednak uważać z dawkowaniem. Zalecane jest pół łyżeczki dziennie gdyż organizm potrzebuje czasu do wytworzenia trawiącego go enzymu. Spożyty w większej ilości, ksylitol może powodować zwiększoną produkcję gazów, wzdęcia oraz biegunki. W trakcie badań naukowych, spożycie nawet półtora kilograma ksylitolu w ciągu miesiąca nie powodowało skutków ubocznych.

Zobacz również:  Dietetyczne dania z pudła

Ksylitolu powinny unikać osoby z zespołem jelita drażliwego. Nieznane są też jego wpływy na organizm dziecka, więc zanim wprowadzimy ksylitol do diety naszych pociech skonsultujmy się z pediatrą,

Uwaga na psy

Ksylitol może być dla nich śmiertelnym zagrożeniem. W ludzkim organizmie wchłania się on powoli i nie wpływa na ilość produkowanej insuliny. U psów jest dokładnie odwrotnie. Organizm psa uznaje ksylitol za glukozę i zaczyna produkować duże ilości insuliny. Może to prowadzić do hipoglikemii a nawet śmierci.

Podsumowanie informacji o ksylitolu

  • ksylitol jest odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę,
  • nie podnosi poziomu cukru we krwi,
  • przeciwdziała paradontozie, próchnicy i zapaleniom dziąseł,
  • przywraca prawidłowe PH w jamie ustnej,
  • hamuje rozwój grzybów, drożdżaków i pleśni
  • wspomaga odchudzanie.

Ksylitol świetnie sprawdza się w kuchni. Może być dodawany zamiast cukru do wszelkich ciast i ciasteczek za wyjątkiem drożdżowych. Można go dodawać do deserów, przetworów owocowych i warzywnych. Zalecany jest, jako składnik pasty do zębów i gumy do żucia. Nie bójmy się stosowania ksylolitu, pamiętając tylko, aby trzymać go poza zasięgiem psa.

Ostatnia aktualizacja

1 KOMENTARZ

  1. Używam na co dzień, z wyjątkiem herbaty, która zmienia zbyt mocno aromat i jakoś nie mogę się przyzwyczaić

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here