Opakowania na wynos powinny być wykonane z materiałów, które charakteryzują się ściśle określonymi cechami. Muszą być lekkie i wytrzymałe i nie mogą w żaden sposób wpływać na smak i konsystencję potraw. Nieodpowiednio wykonane opakowanie może ulec uszkodzeniu, co może mieć niekorzystny wpływ na całość zamówienia.

Rodzaje opakowań na wynos

Poszczególne rodzaje opakowań na wynos są tworzone z myślą o różnych produktach spożywczych. Do najczęściej wykorzystywanych form opakowań należą:

  • opakowania na wynos do przenoszenia dań o stałej konsystencji, takich jak ciasta, zapiekanki, pieczywo, dostępne są w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach,
  • kubełki i miseczki są przeznaczone do dań o płynnej konsystencji, zup, sałatek, gulaszów, wyposażone są w pokrywki, charakteryzują się dużą szczelnością, mają różne rozmiary,
  • kubki z wieczkami, przeznaczone są do transportowania zimnych i ciepłych napojów, uniemożliwiają wylanie się płynów,
  • opakowania na wynos przeznaczone do konkretnych rodzajów dań, takich jak hamburgery, hot dogi, hamburgery i pizze.

Opakowania na wynos – zalety

Opakowania na wynos powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów, a także z materiałów, które nie powodują degradacji środowiska naturalnego. Wiele osób zwraca uwagę na biodegradowalność materiałów, z których są wykonane opakowania na wynos, dlatego coraz częściej wykorzystywane są materiały biodegradowalne. Nowoczesne rodzaje opakowań na wynos są naturalne i mogą być kompostowane, a zastosowanie nowoczesnych technologii do ich produkcji sprawia, że mogą być używane w piekarniku, mikrofalówce i lodówce. Wykorzystanie nowoczesnych surowców powoduje, że są one dużo bardziej wytrzymałe niż np. opakowania papierowe. Właściwości termoizolacyjne sprawiają, że nawet, kiedy są wykorzystywane do potraw gorących i oleistych temperatura i para wodna rozprowadzana jest równomiernie po całym opakowaniu, dzięki czemu przy wieczku nie gromadzi się wilgoć. Cenna jest również możliwość łatwego otwierania, a później ponownego zamknięcia.

Opakowania na wynos różnią się między sobą kształtem, rodzajem materiału, z którego zostały przygotowane i przeznaczeniem. Mogą to być tradycyjne pudełka np. do pizzy albo też w budowie przypominające sześcian, niektóre są zaopatrzone w specjalną rączkę ułatwiającą przenoszenie. W pojemnikach z wieczkiem są zastosowane specjalnie zaprojektowane rozwiązania blokujące wieczko przed otwarciem. Odpowiednio dobrane opakowania na wynos sprawdzą się w każdym punkcie gastronomicznym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj