Bez kofeiny, ale pełna smaku – jak przyrządzić kawę bezkofeinową w domu?

0
578

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napoi na świecie. Można ją pić zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jednakże niektóre osoby nie mogą pić kawy ze względu na zawartą w niej kofeinę. Istnieje dla tych osób alternatywa – jest nią kawa bezkofeinowa. Jakie są dostępne na rynku kawy bezkofeinowe i jak je parzyć? Taki napój jest idealny dla osób, które mają problemy zdrowotne lub pragną ograniczyć ten związek chemiczny w swojej codziennej diecie.

Bezkofeinowa kawa jest idealnym substytutem dla osób, które z jakichś powodów, na przykład zdrowotnych, nie mogą spożywać tego trunku. Dobra kawa bezkofeinowa nadal charakteryzuje się bogatym i głębokim smakiem oraz aromatem normalnej kawy, ale nie posiada kofeinowego kopa, który dodaje energii na cały dzień. To bardzo dobra alternatywa dla osób, które kochają smak kawy, a kofeina nie pozostawi po sobie skutków ubocznych takich, jak bezsenność. Kawę bezkofeinową możemy przyrządzić w domu bez większych problemów – tak jak każdą inną kawę.

Jak produkowana jest kawa bezkofeinowa?

Proces pozbawiania kawy kofeiny może wydawać się skomplikowany, jednak nic bardziej mylnego! Najbardziej powszechną metodą jest zastosowanie szwajcarskiego procesu wodnego. Polega on na wydobyciu kofeiny z ziaren za pomocą wody, dzięki czemu w ziarnach pozostają wszystkie substancje stałe i zapachowe. Kolejnym krokiem jest wysuszenie i palenie ziaren, dzięki czemu uzyskuje się pożądany efekt w postaci kawy bezkofeinowej o oryginalnym smaku. Kolejną popularną metodą przygotowania takiej kawy jest użycie metody bezpośredniej, w której stosuje się odpowiednie środki chemiczne usuwające kofeinę z ziaren. Jest to dosyć szybka i tania metoda, ale niektóre osoby uważają, że proces ten wpływa na smak trunku. Wybór jednej lub drugiej metody spowoduje usunięcie kofeiny, dzięki czemu każdy miłośnik kawy nacieszy się jej aromatem i smakiem.

Jak zaparzyć kawę bezkofeinową?

Tak jak tylko chcemy! Jeśli posiadamy w domu ekspres ciśnieniowy – automatyczny lub kolbowy – albo kawiarkę, warto wybrać kawę ziarnistą paloną w stopniu średnim lub ciemnym. Jeżeli nie posiadamy młynka, użyjmy kawy mielonej, ale warto pamiętać, że kawy mielone dostępne w sklepach mają mniej smaków i aromatów niż kawa ziarnista, którą zmielimy chwilę przed zaparzeniem.

Jeśli preferujemy metody przelewowe takie jak French Press, dripper lub posiadamy ekspres przelewowy, wybierzmy kawę wypalaną w stopniu jasnym.

Niezależnie od tego, którą metodą parzymy kawę, podstawą dobrego napoju jest dobry surowiec. Kawa bezkofeinowa może być tak samo smaczna jak kawa kofeinowa. Szeroki wybór najsmaczniejszych kaw bezkofeinowych znajdziesz w Coffeedesk.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj