Istnieje wiele sprawdzonych sposobów na ból gardła, które można zastosować w domowym zaciszu. Część z nich – tak jak np. kogel mogel – nie wchodzi w interakcję z lekami, a może przyspieszyć powrót do zdrowia i znacznie poprawia samopoczucie.

Sprawdzone sposoby na ból gardła

Bolące gardło to jedna z najbardziej przykrych dolegliwości związanych z przeziębieniem. Jeśli tylko czujemy, że zaczyna nas coś „drapać”, od razu powinniśmy wdrożyć środki zaradcze. Pierwszym z nich jest bez wątpienia picie dużej ilości płynów – najlepiej ciepłej, przegotowanej wody i słomkowej herbaty z dodatkiem miodu. Dodając miód pamiętajmy jednak, aby herbata nie miała więcej niż 34 stopnie, ponieważ powyżej tej temperatury miód traci swoje właściwości prozdrowotne.

Świetnym sposobem na ból gardła jest regularne jego płukanie. Najprostsza płukanka to szklanka wody z dodatkiem dwóch łyżeczek soli – taki roztwór jednak może być dla wielu osób dodatkowo drażniący. W takim przypadku lepiej jest przygotować roztwór wody i wody utlenionej lub mocny napar z szałwii. Gardło można płukać nawet co godzinę, najlepiej również po każdym posiłku.

Ssanie plasterka imbiru bywa pomocne, podobnie jak picie syropu z cebuli. Jego przygotowanie jest bardzo proste: kilka cebul należy pokroić w plastry i zasypać cukrem (tak, aby każdy plaster cebuli był oprószony). Naczynie z cebulą odstawić w ciepłe miejsce, a po nocy, gdy cebula puści sok, zlać powstały syrop i spożywać 3-4 razy dziennie po łyżeczce.

Kogel mogel – babciny sposób na bolące gardło. Czy działa?

Kogel mogel czyli surowe żółtko utarte z cukrem i alkoholem, to tradycyjny sposób na rozgrzanie organizmu oraz przyniesienie ulgi w bólu gardła. Kogel mogel faktycznie usuwa chrypkę, poprawia samopoczucie, ułatwia zaśnięcie i zmniejsza dolegliwości bólowe.

Kogel mogel można wykonać z kilku żółtek, zwykły cukier zastąpić miodem. Alkohol w tym przepisie jest opcjonalny – jeśli na niego się decydujemy, lepiej wybrać wysokoprocentową wódkę czy spirytus i dodać dosłownie parę kropli na kubek. Jeśli zażywamy leki (takie jak np. antybiotyki), które mogą wchodzić w reakcję z alkoholem, lepiej zrezygnować z tego dodatku.

Jak przygotować kogel mogel w domu?

Podstawowy przepis na kogel mogel polega na utarciu 1 żółtka jaja z łyżką gruboziarnistego cukru i jedną łyżką miodu. Gdy masa będzie puszysta, można dodać sok z cytryny. Tak przygotowany kogel mogel warto spożywać łyżką, a następnie przepić letnią herbatką z maliny, żurawiny lub róży.

Kogel mogel można również łączyć z różnymi owocami – wtedy dodatkowo będzie miał wartości odżywcze, wspomagające regenerację organizmu. Jak wiadomo, w chorobie często mamy słaby apetyt, a słodkie, aromatyczne owoce są dobrym sposobem, aby zachęcić chorego do jedzenia. Świeże truskawki, kawałki jabłek, gruszek czy pomarańczy można moczyć w koglu moglu i w ten sposób zajadać. Jeśli przełykanie dużych kawałków sprawia nam ból, owoce możemy również dodać do ucieranego żółtka i zmiksować razem na puszystą masę.

Kogel mogel może być spożywany zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Warto jednak mieć na uwadze, skąd pochodzą jajka, których używamy do wykonania kogla mogla. Powinny być one bezwzględnie świeże i najlepiej, aby pochodziły ze sprawdzonego chowu – tzw. wiejskie jajka, bez oznakowania mogą nie być sprawdzane pod kątem salmonelli. Jeśli nie mamy stuprocentowej pewności, czy jajka, których używamy są na pewno bezpieczne, lepiej jest nie podawać kogla mogla małym dzieciom czy kobietom w ciąży.

Pamiętajmy, że każdy domowy sposób na ból gardła warto stosować nie dłużej niż 2-3 dni bez konsultacji z lekarzem. Jeśli po upływie tego czasu dolegliwości się nasilają i nie ustępują, konieczne jest zasięgnięcie opinii specjalisty – być może będzie konieczne włączenie leków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here