Zarówno Indian Pale Ale (IPA), jak i American Pale Ale (APA) są stylami chmielowego trunku. Wywodzą się też z jednego źródła, czyli tradycyjnego, brytyjskiego piwa. Poza tym różni je jednak niemal wszystko. Czym charakteryzuje się IPA a czym APA? Dlaczego piwo rzemieślnicze w obu wersjach jest godne polecenia? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Kilka słów o drożdżach górnej fermentacji

Zarówno piwo rzemieślnicze w wersji IPA, jak i APA produkowane jest przy użyciu drożdży górnej fermentacji. Dzięki temu można uzyskać w nich zdecydowanie bardziej złożony smak oraz intensywniejszy aromat. Porównując je z tradycyjnym lagerem na pewno poczujemy większą głębię smaku i zapachu. Obie wersje piwa powstają też na bazie jasnego słodu. Ma on złotą lub słomkową barwę, a także tworzy puszystą i gęstą pianę. A jak powszechnie wiadomo jej smakoszy nie brakuje. To jednak wszystkie podobieństwa, jakie można w nich znaleźć. Koneserzy chmielowego trunku z pewnością przyznają, że poza tym te piwa rzemieślnicze nie mają ze sobą nic wspólnego.

Piwna goryczka zmienia wszystko

Największa różnica między stylem Indian Pale Ale oraz American Pale Ale tkwi w goryczce, jaką mają w sobie oba piwa rzemieślnicze. IPA jest zdecydowanie bardziej gorzka. Ta „gorzkość” ma też zupełnie inny charakter. Wśród piw sygnowanych znakiem APA goryczka nie stanowi dominującego efektu. Ten styl piwa jest nieco bardziej subtelny i delikatny. IPA jest przy tym zdecydowanie bardziej chmielowa, a w APIE można poczuć raczej nuty zbożowe, słód oraz dodatki. Piwo rzemieślnicze w stylu APA najczęściej zawiera dodatek cytrusów, ziół albo owoców, dzięki czemu przebijają się one w smaku.

APA i IPA – dla kogo?

Kto powinien natomiast sięgnąć po piwo rzemieślnicze w stylu APA albo IPA? Jeżeli wcześniej nie gustowałeś w piwie i nie sięgałeś po jego kraftowe wersje, najlepiej rozpocząć swoją przygodę z tym trunkiem od czegoś delikatniejszego. W tej roli świetnie sprawdzą się pilsy, lagery oraz lekkie piwa pszeniczne. APA i IPA to już kolejny etap wtajemniczenia. Próbując tych smaków z pewnością nie będziesz chciał jednak wrócić do wcześniejszych nawyków. To trochę jak z winem. Każdy na początku woli słodsze i delikatniejsze wersje, a z czasem przechodzi na wina wytrawne i na koniec nie wyobraża sobie picia nawet półsłodkiego.

Po które APY i IPY warto sięgnąć?

Przede wszystkim warto wybierać piwa rzemieślnicze. One oferują zdecydowanie szerszą gamę smaków i aromatów. Doskonałe trunki w stylu APA i IPA ma w swojej ofercie chociażby Doctor Brew. To znany i ceniony na chmielowym rynku producent. Jego piwa sprzedaje między innymi Browar-tenczynek.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here