Przepis na udane śniadanie – jak zrobić dżem z winogon?

0
335

Jeśli kończą Ci się pomysły na śniadania, a potrzebujesz trochę weny do przygotowania porannych posiłków dla całej rodziny, to koniecznie zobacz przepis na dżem z winogron. Jest to miła odmiana do codziennego menu, która spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Do tego proste placuszki z 3 składników i pyszna całość jest gotowa.

Czy znasz dżem z winogron? To miła odmiana dla tradycyjnych smaków

Każdy miłośnik słodkich śniadań, na pewno ma sprawdzone opcje pieczywa z dżemem. Dżem truskawkowy, brzoskwiniowy, malinowy, porzeczkowy, to wybrane, najbardziej popularne smaki dżemów. Jest to pyszny dodatek do grzanek, kanapek, naleśników i placuszków. Ten słodki przysmak ma nie tylko duże walory smakowe, ale i jest zdrowy. Najlepiej wybrać wersję bez cukru lub z jego małą zawartością. Będzie to bardziej dietetyczna opcja dla każdego. Czy winogrona nadają się do dżemu? Jak najbardziej, a dżem z winogron można z łatwością zrobić samodzielnie. Jest to zresztą najlepsza opcja, bo rzadko można go spotkać w sklepie, a i ma się kontrolę nad tym, co się do niego dodaje. Samodzielnie zrobione przetwory mogą służyć całą zimę i dają dużo satysfakcji. Można je zrobić razem z dziećmi, wtedy radość ze wspólnego gotowania będzie tym większa.

Przepis na udane śniadanie - jak zrobić dżem z winogon? 1

Jak zrobić dżem z winogron?

Można go spokojnie wykonać w domu i są dwie opcje wykonania. Jedna zakłada długie gotowanie winogron aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Druga z kolei zakłada podobny proces, ale dodaje się albo proszek zagęszczający albo pektyny (zdrowsza wersja). Najpierw gotujemy rozgniecione owoce z wodą około godziny. Masę można przelać przez sitko i następnie ponownie ją zagotować. Potem trzeba dodać cukier i proszek zagęszczający i ponownie zagotować całość. Najzdrowsza wersja dżemy to taka z pektynami zamiast proszku zagęszczającego i z ksylitolem zamiast cukru. Warto pamiętać, że jest to zdrowa przekąska, która przy okazji ma witaminy A i C. Dżemy kupowane w sklepie często mają konserwanty i dużo cukru, dlatego naprawdę warto zrobić swoją własną wersje dżemu, która sprawdzi się na lata. 

Z czym można go podawać?

Dżem z winogron można z powodzeniem jeść na tosty i na kanapki, w tej wersji jest najbardziej znany. Szczególnie spodoba się dzieciom, które uwielbiają takie słodkie dodatki o przyjemnej konsystencji. Ale to nie wszystko, bo można go potraktować jako dodatek do placuszków. Jeśli brakuje Ci pomysłów na śniadania, to koniecznie spróbuj nowy przepisu jakim są placuszki z 3 składników. Są one bardzo proste w przygotowaniu i jednocześnie zdrowe i dietetyczne. To ich ogromny plus i dodatkowo dają energię na początek dnia. Poranki bywają najczęściej zabiegane i pomysł na szybkie śniadania jest na wagę złota dla całej rodziny. A jak zrobić takie placuszki? Wystarczy wymieszać tylko 3 składniki, a są to 2 dojrzałe banany, 2 jajka i 100 g płatków owsianych. Banany powinny być dobrze rozgniecione przed wymieszaniem. Następnie smażymy ma patelni naleśnikowej, można dodać trochę oleju, gdyby placki się przyklejały.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj