Soczewica czerwona- jakie składniki wpływają na jej wartość odżywczą

0
371

Soczewica czerwona, należąca do grupy roślin strączkowych, to bardzo wartościowa pozycja w domowym menu. Jest drobna, szybko się gotuje i można ją dodać do niezliczonych ilości potraw lub przekąsek. Poza ciekawym smakiem, czerwoną soczewicę wyróżnia jej wyjątkowy skład, dzięki któremu coraz liczniejsza grupa osób urozmaica nią swój codzienny jadłospis. Co dokładnie zawiera w sobie ta niepozorna roślina?

Co zawiera w sobie czerwona soczewica?

Soczewica czerwona, podobnie jak jej pozostałe odmiany, to produkt niskokaloryczny. 100 gram ugotowanych ziaren zawiera w sobie zaledwie 120 kalori. W dodatku wysoka zawartość błonnika sprawia, że roślina ta jest często wybierana przez osoby przebywające na diecie. Spożywanie czerwonej soczewicy zaleca się jednak każdemu.

Ziarna są bogatym źródłem witamin, w tym witaminy K oraz tych z grupy B (B1, B2, B6, B9). W ich składzie znaleźć możemy także spore ilości żelaza, potasu i magnezu. Po soczewicę czerwoną chętnie sięgają kobiety w ciąży, ponieważ zawiera w sobie dużą dawkę kwasu foliowego. Ziarno, ze względu na niski indeks glikemiczny i śladowe ilości sodu, jest bezpieczne dla diabetyków oraz osób cierpiących na nadciśnienie.

Jak gotować soczewicę czerwoną?

Dobrą wiadomością jest to, że soczewica czerwona jest łatwa w przygotowaniu i nie trzeba być wybitnym kucharzem, by w procesie obróbki termicznej zachować jej konsystencję i wartości odżywcze. W pierwszej kolejności ziarno należy dokładnie wypłukać. Następnie, do garnka lub innego naczynia wlać wodę w proporcji 1:2 (jedna szklanka czerwonej soczewicy na dwie szklanki wody). Całość gotujemy maksymalnie 15 minut, w przeciwnym razie ziarno straci swoją fakturę i sypkość. Dodanie soli sprawi, że soczewica nieco stwardnieje, dlatego warto to zrobić na samym końcu.

Jeśli przegapiliśmy odpowiedni moment na wyłączenie palnika, w wyniku czego ziarna się rozgotowały – nic straconego. Słodkawa nuta smakowa czerwonej soczewicy sprawia, że świetnie sprawdza się ona w roli delikatnego puree lub kremu roślinnego.

Co przygotować z czerwonej soczewicy?

Prawda jest taka, że pole do popisu w tej kwestii jest ogromne. Delikatny smak ziaren doskonale odnajdzie się w różnego rodzaju zupach, gulaszach, sosach i pastach. Czerwona soczewica jest szczególnie ceniona przez wegan oraz wegetarian, ponieważ można z niej przyrządzić pasztety, pierogi, a także wyśmienite burgery. Roślina ta stanowi także składnik wielu sałatek. Zmielone ziarna często wykorzystuje się w roli mąki, jednego z bazowych składników zdrowej wersji brownie. W zależności od upodobań, czerwoną soczewicę można wykorzystać praktycznie do wszystkiego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj