Acerola- potężne źródło witaminy C

0
1414

Acerola to owoc o wielu właściwościach i zastosowaniach. Popularnie nazywana wiśnią z Barbados, zyskuje prawdziwą popularność w Europie. Pochodzi ona z Wysp Kanaryjskich, gdzie jej soczysty miąższ wykorzystywany jest w wielu daniach i napojach. Niepozorny owoc stanowi naturalne wsparcie odporności dzięki ogromnej dawce witaminy C. Już spożycie trzech porcji pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Jakie jeszcze właściwości skrywa acerola?

Źródło młodości i witalności

Acerola znana z wysokiej zawartości witaminy C, skrywa w sobie wiele więcej substancji odżywczych. Mają one znaczący wpływ na kondycję naszej skóry, włosów, a także paznokci. Dodatkowo zapewnia przypływ energii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na mikroelementy. W aceroli stwierdzono obecność aż 17 karotenoidów. Z tego powodu, często stosuje się ją jako środek zapobiegawczy w przypadku chorób wieku podeszłego, gdy leczenie farmakologiczne nie przynosi pożądanych rezultatów. Oprócz witaminy C, acerola to również źródło:

  • witaminy A
  • tiaminy
  • ryboflawiny
  • kwasu foliowego
  • witaminy B6
  • magnezu
  • wapnia
  • żelaza
  • potasu
  • sodu
  • cynku

Z tego powodu, nazywana jest owocem o potężnych właściwościach zdrowotnych. Nie tylko naturalnie wzmacnia naszą odporność, ale również wpływa pozytywnie na nasze ciało i samopoczucie.

Acerola owoc

Acerola i jej właściwości zdrowotne

Zaleca się jej spożywanie zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jej liczne substancje odżywcze, pozytywnie wpływają na nasz stan zdrowia. Warto wiedzieć, że acerola jest składnikiem wielu lekarstw, które mają wspomóc naszą odporność. Często medykamenty z tym owocem w składzie, przepisuje się chorym lub osobom w trakcie rekonwalescencji. Dawniej wiśnia z Barbadosu służyła leczeniu ospy wietrznej. Pozytywnie wpływa na pracę wątroby i metabolizm organizmu. Powinny spożywać ją regularnie osoby cierpiące na anemię lub z problemami z systemem odpornościowym. Dzięki dużej zawartości beta-karotenu zmniejszy ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ten problem dotyka osoby w starszym wieku znacząco pogarszając wzrok. Zapobiegnie również występowaniu chorób serca, a także pozytywnie wpłynie na sprawność stawów. Antocyjany, które są obecne w aceroli, przyczynią się do wzmocnienia naczyń krwionośnych. Dodatkowo wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a co najważniejsze przeciwnowotworowe.

Acerola dla urody

Tak duże dawki składników odżywczych, nie pozostaną obojętne dla naszego wyglądu zewnętrznego. Po pierwsze zawarte w niej związki min. prowitamina A, przyspieszy opalanie. Złocista wakacyjna opalenizna będzie w zasięgu ręki. Dawka witaminy C wpłynie pozytywnie na wygląd naszej skóry. Będzie wyglądała ona młodo, a także zdrowo. Nie trudno znaleźć w drogeriach kremy na bazie aceroli. Mają one powstrzymywać procesy starzenia i zmniejszyć zmarszczki. Za spożywanie aceroli podziękują nam również włosy i paznokcie. Staną się one silnie i odporne. Przeciwutleniacze w wiśni z Barbadosu pomogą nam walczyć z upływem czasu, który odciska piętno na naszej skórze.

Gdzie kupić i w jakiej postaci?

Acerola jest owocem niezwykle delikatnym. Jej miąższ z trudem znosi długi transport i przechowywanie. Z tego względu jest ona szybko poddawana obróbce i wykorzystywana pod różnymi postaciami. Oczywiście, możemy dostać nieprzetworzone owoce, jednak pamiętajmy by skonsumować je jak najszybciej. Jeśli jednak nie chcemy codziennie wychodzić po świeżą porcję, możemy skorzystać z produktów obrobionych, które zachowają swoje właściwości na dłużej. Acerolę możemy spotkać w postaci:

  • sproszkowanej- wtedy mamy możliwość rozrobienia jej z wodą. Ekstrakt w proszku możemy pić zarówno z zimną jak i gorącą wodą.
  • soku- naturalne soki a aceroli, dostępne są w większych marketach.
  • tabletek- zarówno do ssania jak i połykania. Przy wybieraniu, skupmy się na maksymalne zawartości aceroli w jednej dawce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj