mąka orkiszowa

Nie każdy wie, że mąka orkiszowa stanowiła podstawę w diecie już kilka tysięcy lat temu. W średniowieczu było to jedno z najpopularniejszych zbóż na terenie Europy. Z czasem jednak jej popularność spadła, aż do XXI w., kiedy to na nowo odkryto, jak cenna dla zdrowia może być mąka orkiszowa.

Witaminy i wartości odżywcze mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa posiada swój charakterystyczny i przyjemny smak, który często określany jest jako słodki i orzechowy. Skład biochemiczny zależy głównie od sposobu jej wyprodukowania. Najzdrowszą wersją jest jej grubsza konsystencja osiągnięta poprzez zmielenie całych ziaren. Gładsza mąka orkiszowa jest natomiast bardziej doceniana w przypadku pieczenia, choć wówczas jej jakość jest nieco słabsza. Niezależnie od struktury jest bogata w witaminy B3 i B6 oraz w wartości odżywcze, tj. błonnik, cynk, fosfor, miedź, selen, magnez, biało i żelazo. Zawarty w niej gluten pełni istotną rolę w kwestii jakości wypiekowej mąki, która powstaje z ziaren orkiszu. Dominują w niej tłuszcze nienasycone w postaci kwasu linolowego i oleinowego. W składzie mąki orkiszowej znajdują się także fitosterole roślinne, które wspomagają organizm i chronią go przed rozwojem komórek rakowych.

Mąka orkiszowa – korzyści dla zdrowia

Do właściwości zdrowotnych mąki orkiszowej należy zaliczyć przede wszystkim jej pozytywny wpływ na układ krążenia. Fitosterole i błonnik regulują stężenie cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkową korzyścią tych składników jest opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Wysoka zawartość witamin z grupy B usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego poprzez poprawę koncentracji, pamięci i wzmocnienie narządów zmysłów. Mąka orkiszowa zawiera również kwas krzemowy, który jest odpowiedzialny za stan skóry, włosów i paznokci. Układ krwionośny i odpornościowy również nie pozostaje obojętny na działanie tego rodzaju zboża. Z pomocą substancji czynnej zwanej rodanoidem oddziałuje na organizm jak naturalny antybiotyk. Przyczynia się on także do redukcji stanów zapalnych i zmniejszenia ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych. Mąką orkiszowa to zboże, które może być stosowane przez osoby chcące pozbyć się nadwagi, ponieważ zawiera ona dużo błonnika i niewielką ilość węglowodanów.

Zobacz również:  Posadzka antypoślizgowa na sportowej hali

Mąka orkiszowa i jej zdrowotne właściwości 1

Mąka orkiszowa i jej zastosowanie

Mąka orkiszowa jest stosowana głównie w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się ją zwykle do produkcji makaronów, ciast, paluszków lub ciastek. Jej cenne właściwości wypiekowe sprawiają, że coraz częściej wypieka się z niej chleb, który po upieczeniu ma silny, chlebowy smak i długo zachowuje świeżość. Mąka orkiszowa polecana jest również do przyrządzania spodów do tart i pizzy. Wysoka zawartość błonnika i dobra rozpuszczalność w wodzie pozwala na wykorzystanie tej mąki jako zagęszczacz do sosów i zup. Przygotowywanie z niej naleśników i pierogów również daje zadowalające rezultaty w kwestii zdrowia i smaku. Zmielone ziarna orkiszu są więc doskonałym zamiennikiem klasycznej mąki pszennej.

Podsumowanie

Popularność mąki orkiszowej w diecie stale rośnie. Ten rodzaj zboża sprawdza się jako składnik ciast, makaronów, chleba, ciastek, czy paluszków, dlatego z powodzeniem można zamienić mąkę pszenną na orkiszową. Coraz większa świadomość zalet wynikających z jej stosowania może przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Mąka orkiszowa może zapewnić nam wiele korzyści zdrowotnych, czyli min. obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wzmocnić narządy zmysłów, ochronić przed infekcjami bakteryjnymi, a także  zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni żółciowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here