Oregano to nie tylko popularna przyprawa do pizzy, lecz także roślina o właściwościach zdrowotnych. Obok przyprawy, która stanowi podstawę każdego dania kuchni włoskiej, największą popularnością cieszy się olejek z dzikiego oregano. Sława olejku nie wzięła się znikąd. Jego właściwości doceniane są szczególnie podczas infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Czy słusznie?

Właściwości olejku z dzikiego oregano

Oregano, znane w Polsce także jako lebiodka pospolita i dziki majeranek, to jedna z nielicznych roślin aromatycznych naturalnie występujących w Europie Środkowej. W olejku z oregano znajdziemy mnóstwo wartościowych substancji, choć najwięcej mówi się o karwakrolu i tymolu.

Szczególnie ważna jest wysoka zawartość tego pierwszego związku, który ma działanie przeciwbólowe, przeciwskurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze, moczopędne, rozgrzewające i odkażające. Co więcej, karwakrolniszczybakterie ropne, dlatego sprawdza się w leczeniu stanów ropnych jamy ustnej i zapalenia miazgi zębowej. Dzięki właściwościom hydrofobowym karwakrol wpływa na przepuszczalność błony komórkowej drobnoustrojów, a tym samym zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyki.

Z kolei tymol jest związkiem fenolowym o właściwościach przeciwpasożytniczych, choć prowadzone są również badania w kierunku wykorzystania tymolu w leczeniu kandydozy jamy ustnej.

Olejek z dzikiego oregano wykazuje lepsze właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze niż ekstrakty z bazylii i tymianku. Warto jednak pamiętać, że badania prowadzone nad właściwościami leczniczymi oregano wciąż trwają, dlatego nie można stosować olejku w zastępstwie terapii leczniczej.

Jak stosować olejek z oregano?

Olejek z dzikiego oregano stosujemy 1-3 razy dziennie w dawce 1-5 kropli na 100 ml wody. Szczegółowa instrukcja znajduje się na każdym opakowaniu. Przed spożyciem zawsze rozcieńczaj olejek! Pamiętaj też, że istnieją przeciwwskazania do jego spożywania. Nie powinny po niego sięgać kobiety ciężarne i karmiące, małe dzieci oraz osoby uczulone na oregano lub rośliny z tej samej rodziny. Ze względu na właściwości antyhiperglikemiczne i przeciwzakrzepowe olejek z dzikiego oregano może również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.

Jaki olejek z oregano kupić?

Dobry olejek z dzikiego oregano powinien być nierafinowany i tłoczony na zimno. Proces rafinacji przedłuża trwałość olejku, lecz równocześnie pozbawia go cennych składników odżywczych. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje olejku z oregano – 100% olejek oraz mieszanka olejku z oliwą z oliwek. Najlepsze olejki to te z wysoką zawartością karwakrolu, opisane często jako „pure”. Jeśli wybierasz produkt będący mieszanką, zwróć uwagę na to, by olejek był składnikiem dominującym.

Olejek pure od mieszanki możemy odróżnić na pierwszy rzut oka – po cenie: 100% olejek z dzikiego oregano kosztuje ok. 40-50 zł, choć zdarzają się również droższe produkty. Jeśli nie chcesz przepłacać, kupuj online w sklepach z suplementami roślinnymi i superfoods, takich jak Magia Zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here